onsdag 8 februari 2017

IKEA MUSEUM...

...MED MIN DARLING!
Vi avslutade en underbar helg i Småland med ett besök på IKEAS MUSEUM, helt i min smak.
Visst är omslaget på oss helt underbart, inte varje dag man står modell!
 Museet var både intressant, givande, inspirerande o så kul att få en... walk down memory lane!
 
Det var i 4 generösa o luftiga och barnvänliga våningar, med restaurang , garderob o toaletter i botten och utställningen uppdelat i 3 våningar/ delar:
VÅRA RÖTTER
En ung Ingvar Kamprad vill sälja heminredning med form och funktion till låga priser. Hur får han idén? Varifrån kommer hans vilja att skapa en bättre vardag för de många människorna?
Hemmet lugna vrå... stod nu i fokus och Ingvar hade en ide att han ville börja sälja möbler. Så 1943 åkte Ingvar till sin förmyndare med ett bevis från sin far att han fick starta bolaget IKEA (Ingvar-Kamprad-Elmtaryd-Agunnaryd)
Under plexiglaset ser ni vad som behövdes för att starta ett postorderföretag för Ingvar Kamprad. Mjölkbilen hämtade paketet o lämnade det till närmsta post kontor som sedan skickade paketet visare till kunden. Det var så allt började i en mycket lite skala
VÅR BERÄTTELSE Citerar Ingvar:
"Tankar, idéer, problem, lösningar, succéer, misstag och lärdomar. Det är mycket som format IKEA och som driver företaget framåt. Allt detta kan du ta del av i utställningsdelen Vår berättelse, där vi tar dig med från öppningen av det första IKEA varuhuset 1958 till händelser under åren som gått."
Så här såg en av miljöerna det ut när man öppnade dörrarna till det nya varuhuset, nästan som i dag då retro o art deco är en stor trend. Vem hade inte velat ha dessa godbitar?
ERA BERÄTTELSER Nostalgin var stor o är det någon mer än jag som hade denna mat stol?
Ni känner väl igen Ivar hyllan som nog har funnits i de flesta hemmen om inte nu så under 70 talet.
Billy, Klippan och Bestå hade en hel egen avdelning o har funnits med i många år. Nu även som dockmöbler!
Att IKEA är kvadratsmarta det visste vi sedan innan, men hur coolt är inte detta att planskissen var uppritad på golvet i utställningen o möbleringen o inspirationen var i taket. Så smakfullt, smart, snyggt och praktiskt.
VÅR O ER FRAMTID
Farmtidsplanerna är satt till 2028 o redan nu parats det mycket om hållbarhet, miljö och hur vi kan spara energi. Ingvar har en filosofi, strategi o mål med Ikea långt framöver... och förhoppningsvis får han vara med några år till, annars så planen för Ikea framtid väldigt ljus ut. Samarbetet mellan människa o miljö är A och O.
Denna miljö har funnits med på många utställningar i Europa o visar en del av Ikeas framtids tankar... visst känner man en viss medelhavskänsla o stor framtidstro.
Jag rekomederar verkligen ett besök o ta med hela familjen. Roliga miljöer o idéer både för stora som små.
Nu vattengympa o sen konsultation o möte.
Ha en toppen dag!
Kram AnnaInga kommentarer: